14 березня 2015
Свободівці Кіровоградщини відзначать 115-ту річницю утворення РУП

14 березня 2015 року Кіровоградська обласна організація ВО "Свобода" запрошує представників політичних та громадських організацій, політологів, істориків та краєзнавців Кіровоградщини, усіх свідомих патріотичних українців долучитися до відзначення 115-ї річниці утворення Революційної Української Партії (РУП). Захід відбудеться у Кіровограді на площі Героїв Майдану, початок ‒ о 12:00.

11 лютого 1900 року в м. Харкові була створена Революційна Українська Партія (РУП), одним із засновників якої став наш земляк, Левко Мацієвич (уродженець с. Олександрівка). У березні 1900 року була проголошена програма РУП під назвою "Самостійна Україна" (автор М.Міхновський), головним гаслом якої стало: "Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпатів аж по Кавказ".

Зважаючи на те, що одним із засновників РУП став уродженець Кіровоградщини Левко Мацієвич, і всупереч хибному твердженню, що український націоналізм своїм корінням походить із Галичини, маємо всі підстави донести до громадян України правду: колискою українського націоналізму завжди була, є і буде центральна Україна. Задовго до того, як на західних галицьких землях постали величні постаті Євгена Коновальця, Степана Бандери та Романа Шухевича, центральна степова Україна плекала дух і гонор націоналізму в українському козацтві, повстаннях гайдамаків, збройній боротьбі вояків УНР та у визвольних змаганнях отаманів Холодного Яру, Чорного Лісу та південної степової України.

Упродовж останніх 400 років триває героїчна боротьба українських націоналістів за вільну, незалежну, соборну Україну. Мільйони гідних представників української нації поклали своє життя в боротьбі проти віковічного ворога ‒ Московської імперії. Сьогодні новітні українські герої вчергове виборюють незалежність української держави і соборність українських земель, як те заповідали нам далекого 1900 року провідники-засновники Революційної Української Партії.

Запрошуємо до участи в заході та висвітленні події представників ЗМІ Кіровоградщини.