7 березня 2016
Націоналіст-волонтер Михайло Нікулін: Годі списувати кризу в країні на війну!

Михайло Нікулін - волонтер за покликом серця, свободівець із твердим прагненням соціяльної та національної справедливости. На вибори до Новоукраїнської міської ради, які відбудуться 27 березня 2016 року у зв'язку з об'єднанням територіяльних громад, іде не по депутатський мандат - заради змін у країні хоча б для майбутнього покоління. Своє рішення балотуватися від ВО "Свобода" Михайло Нікулін аргументує просто: дістало! Продовжуючи, розповідає, як одного разу, приїхавши на передову, випадково потрапив до хлопців із "Легіону Свободи". В розмові з ними зрозумів, що лише націоналісти стояли і стоятимуть за правду і справедливість до останнього.

"За що полягли сотні наших хлопців? За що ми стояли на Майдані? За оці брехливі звіти Яценюка? Чи за підвищення тарифів і цін? Годі списувати кризу в країні на війну! Я бачив військові частини, які залишилися навіть без харчування! Фінансування війська - і те нині вибіркове. Все осідає в кишенях можновладців, а народ годують байками про шалені видатки на забезпечення вояків", - обурюється Михайло Іванович.

Нещодавно він повернувся з чергової поїздки на передову російсько-української війни. Доставку необхідних вояцтву речей і продуктів розпочав відразу після перших проявів агресії з боку Москви. Про початок своєї волонтерської діяльности пан Михайло розповідає скромно. Повідомив лише, що першою була поїздка до Савур-Могили, де відбувалися пекельні бої влітку 2014 року. Поїхали з дружиною. Побачивши жах справжньої війни, вже не змогли бути осторонь.

Під час останньої поїздки Михайло Іванович з побратимами відвідав вояків під Маріуполем, Волновахою, Мар'ївкою, Красногорівкою, під Дзержинськом, де зараз перебувають наші вояки з Кіровоградщини тощо. Географія поїздок волонтерів, якими, до речі, пан Михайло й керує, обіймаючи посаду очільника благодійної організації "Благодійний фонд "Подих перемоги", здається безмежною. Нині організація співпрацює з місцевими підприємцями, владою та простими мешканцями Новоукраїнки. Сам Михайло Іванович розповідає, що їздять з гуманітарною допомогою періодично і лише туди, де відбуваються бойові зіткнення бойовиків із українськими військовими - буває, від блокпосту, який навідали, до місця жорсткої стрілянини лишається якась сотня метрів.

Допомогу волонтери на чолі з Михайлом Нікуліним відвозять не лише воякам із Новоукраїнки. "Ми веземо адресовану допомогу одному військовому, але лишаємося і даємо змогу поласувати чимось смачненьким усім його побратимам. Я бачив блокпости, до яких жодного разу не заїжджали волонтери. Думаю, що кожен українець має знати, що ці мужні воїни ставали на коліна й цілували хліб. Ймовірно, тоді хоч трохи зменшиться бажання до гучних святкувань і веселощів", - дещо емоційно розповідає пан Михайло.

Виїжджаючи на передову, Михайло Юрійович не має в душі жодного чужого вояка. Таким чином, не лише бійці з Новоукраїнки, але й хлопці з Добровеличківки, Помічної, Кіровограда, Малої Виски та инших районів области отримують гостинці від волонтерів. Відвозять продукти харчування, тепловізори, прилади нічного бачення, пальне тощо. Волонтерська організація вже має не одну грамоту і подяку від керівництва військових частин. Сам Михайло Нікулін був двічі нагороджений медаллю "За гідність і патріотизм".

Це один із тих випадків, коли нагорода здається мізерною порівняно з тим, що зроблено задля війська.

Наталія Святокум, керівник прес-служби Кіровоградської обласної організації ВО "Свобода"