15 березня 2016
Як "нові обличчя" у Світловодській міській раді шукають старої правди

За підсумками роботи Світловодської міської ради у лютому 2016 року можна зробити кілька висновків. Один із них - невтішна констатація того факту, що депутати, які йшли до місцевої ради з проукраїнськими гаслами, підтримують зовсім непопулярні для мешканців міста рішення, тим самим блокуючи зміни на краще та наступаючи на граблі "попередників".

Як підтвердження вищесказаного, важливо привести приклад голосування за проект рішення "Про звіт про виконання міського бюджету за 2015 рік". Перед винесенням проекту рішення на голосування депутат з фракції ВО "Свобода" Тетяна Ковальчук-Москаленко у своєму виступі повідомила про те, що в ході детального вивчення звіту націоналісти звернули увагу на великий розмір недоїмки у дохідній частині. Зокрема, по оплаті за землю до міського бюджету не дійшли 2 мільйони 168 тисяч гривень, а в частині податку з доходів фізичних осіб "не дорахувалися" 976 тисяч гривень. Пропозиція і позиція націоналістів була проста. Якщо обійтися без зайвого нагромадження термінів і канцелярщини, свободівці запропонували направити документ звіту для ґрунтовного аналізу обставин виникнення недоїмки, провести заходи для її усунення у майбутньому та визнати незадовільним звіт у дохідній частині.

Очевидно, що для депутатів, які прийшли до Світловодської міської ради міняти місто на краще, найбільш нагальною має бути проблема нестачі коштів. Більше того, велика кількість обранців ще на початку сесії звернулися до міської ради із депутатськими запитами, в яких один поперед одного озвучували проблеми сьогодення. І всі ці болючі питання, за вирішення яких вони взялися, відповідно потребують витрат із бюджету. Це закономірно.

Разом з тим, ці ж депутати не голосують за те, щоб дошукатися істини, щоб виявити помилки попередньої влади і усунути їх, тим самим збільшивши дохідну частину бюджету задля блага своїх виборців. Особливо за умови, пропозицію визнати незадовільним фінансовий звіт у дохідній частині підтримав і міський голова В. Козярчук. Ймовірно, йому вже стало часу дійти висновку, що коштів у бюджеті замало. Чи можуть обранці від "УКРОПу", Громадського Руху "Народний контроль", "Опозиційного блоку" та інших партій вважати, що проблеми ремонту доріг, будинків та покрівель залежать виключно від того, що вони їх помітили? Чи, можливо, лишають і собі ласий шматочок у вигляді нерозкритих схем та віртуозного вміння звітувати за бюджет, в дохідній частині якого не вистачає понад 2 мільйони гривень?

З тими депутатами, які "перефарбувалися" з "регіоналів", все зрозуміло. Але чому "нові обличчя", прийшовши до влади по правду і справедливість для народу, свої ж обличчя від правди вернуть?

Щодо Громадського Руху "Народний Контроль" постають запитання навіть з огляду на їх, так би мовити, політичну концепцію, яка нібито передбачає контролювання ключових позицій як роботи місцевого самоврядування, так і соціально-економічної проблематики життя виборців. Але, як бачимо, новостворена у Світловодській міській раді фракція "Народного Контролю" (двоє осіб) в питанні, яке стосується аналізу і вивчення недоліків дохідної частини бюджету не змогла "проконтролювати" навіть одностайне голосування. В результаті, А.І. Маліцький вирішив "утриматися", а О.І. Гуцаленко - ні. Це ще раз доводить, що лише відстоювання позиції політичної сили усім депутатським складом, як це робить ВО "Свобода" у радах всіх рівнів, може забезпечити ефективну роботу фракції.

Наталія Святокум, керівник прес-служби Кіровоградської обласної організації ВО "Свобода"