29 червня 2016
Голова організації ветеранів АТО Світловодська проти допомоги воякам?

29 червня 2016 року відбулося пленарне засідання 15-ї сесії Світловодської міської ради сьомого скликання. В порядку денному сесії, серед инших, було питання "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва індивідуального гаражу гр. Савичу С.В." Сергій Володимирович Савич - ветеран сучасної війни, лікар Національної гвардії України, демобілізований у 2015 році, постав перед проблемою отримання спадщини від діда - ветерана Другої світової війни. По факту, це було рішення про надання земельної ділянки без зміни цільового призначення, як наголошував сам Сергій Володимирович. Ми вже знаємо: в цілому депутати підтримали цей проєкт рішення.

Але є момент, на якому варто закцентувати увагу: не всі депутати були зацікавлені в тому, щоби ветеран російсько-української війни отримав гараж, залишений йому у спадок дідусем - учасником війни із нацистською Німеччиною. Зазначимо, що дід Сергія Савича побудував свій гараж іще 1974 року. Одним із депутатів, які не підтримали проєкт рішення на користь вояка російсько-української війни, був Анатолій Кучугурний, обраний до Світловодської міської ради від Партії пенсіонерів України (ППУ). Здавалося б, що вищеназвана політична сила повинна однією із перших лобіювати інтереси ветерана війни. Ми неодноразово чули, що партія декларує себе спілкою людей, які прагнуть підтримувати саме соціально незахищені категорії населення.

Та обурює навіть не те, що депутат перебуває у лавах ППУ. Крім цього, Анатолій Кучугурний є головою Кіровоградської обласної організації Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля та очільником Світловодської міськрайонної організації ветеранів АТО, яка діє з 2015 року. Саме тут слід зупинитися на словах самого Кучугурного, які він промовляв раніше, аби ввести в оману багатьох людей. Нагадаємо, що рік тому, коли відбулося перше розширене засідання новоствореної спілки ветеранів АТО, пан Кучугурний підкреслював, що організація буде діяти виключно в інтересах демобілізованих вояків. "Крім того, допомагатимемо вирішувати питання соціального, пенсійного, медичного забезпечення (ветеранів АТО). Вже є певні напрацювання щодо виділення земельних ділянок", - заявляв свого часу теперішній депутат Світловодської міської ради від партії пенсіонерів України (svetlovodsk.com.ua). Тож чи можна вважати непідтримку проєкту землеустрою, у якому був зацікавлений учасник бойових дій Сергій Володимирович Савич, лікар Національної гвардії України, онук ветерана Другої світової війни, - лобіюванням інтересів демобілізованих бійців?

Хоча слід віддати належне пану Кучугурному: він не проголосував "проти" надання ветеранові нинішньої війни з Росією земельної ділянки для будівництва гаражу. Він утримався. Але, як знаємо, на ухвалення рішення впливають тільки голоси "за", які одночасно є твердою принциповою позицією кожного з депутатів. У цьому випадку депутат просто не висловив своєї підтримки, що підтверджується результатами поіменного голосування.