2 грудня 2016
Хто з політиків в Кіровоградській області закриває лікарні і скорочує ліжка?

Впродовж останнього року Кіровоградщиною прокотилася хвиля соціального напруження, пов'язаного з так званими реформами в галузі охорони здоров'я. Незважаючи на протести громад, за умови неабиякого поспіху з боку представників місцевих органів самоврядування, можновладці ліквідують галузеві медичні відділення або й цілі лікарні, називаючи цей процес "оптимізацією".

Тиск на районні лікарні та їхнє керівництво чиниться відразу з кількох боків. Перш за все, це "вимоги" уряду України. Але виконують ці ганебні розпорядження, звісно, чиновники на місцях, послуговуючись підтримкою депутатів, що були свого часу обраними виборцями від певних округів. Люди, які висловили довіру тому чи тому обранцеві, покладали на нього відповідні надії. Але, діставшись до депутатського крісла, переважна більшість "обіцяльників" демонструє кардинальні трансформації власних поглядів та позицій з точністю до навпаки. Як наслідок, життя багатьох громад области сьогодні сповнене боротьби за збереження навчальних і медичних закладів - чи то районного і міського, а чи сільського рівня.

Тож хто з політиків Кіровоградщини робить можливим закриття лікарень навіть за умов, коли рівень захворюваності на серйозні недуги серед населення стрімко зростає?

Розпочати, напевно, варто з основної проблеми сьогодення - туберкульозу. За статистичними даними, Кіровоградська область перебуває серед лідерів щодо кількості випадків захворюваності на цю страшну хворобу. Триває епідемія туберкульозу. Разом з тим, на початку 2016 року в Олександрівському районі Кіровоградської області ліквідують протитуберкульозне відділення ЦРЛ. На рішення депутатів районної ради не подіяли ні прохання громади, ні акція-візит до сесійної зали самих пацієнтів у медичних пов'язках на обличчях. За результатами поіменного голосування, виявилося, що проблема розповсюдження туберкульозу хвилює тільки кількох депутатів районної ради: проти ліквідації відділення проголосували депутати ВО "Свобода" і представники "Народного контролю" в Олександрівській райраді. При цьомe вирішальними у питанні припинення існування протитуберкульозного відділення були голоси більшості депутатів фракцій ВО "Батьківщина" та БПП "Солідарність".

17 листопада 2016 року вже в Кіровоградській міській раді відбулося ганебне голосування за "оптимізацію" (а фактично - закриття) цілком робочого та необхідного громаді міського пологового будинку №2 ім. Святої Анни. Боротьба за збереження закладу точилася багато місяців. Рішенню сесії передували численні мітинги містян, жіноцтва і ветеранів війни. Разом з тим, неодноразово звучали обіцянки "маніпуляторів" - представників політичних "проєктів", які на хвилі популізму обіцяли сприяти у питанні збереження закладу для жіноцтва. Хто ж дозволив собі піти всупереч бажанням громади міста Кропивницького і таки проголосувати за ліквідацію пологового будинку?

"За" ліквідацію пологового будинку №2 в Кропивницькому проголосували фракції таких партій: БПП "Солідарність", "Рідне місто", "Наш край", УКРОП, "Опозиційний блок" та "Самопоміч". Варто наголосити, що депутати з "Опозиційного блоку" і "Самопомочі" майже до останнього вдавали, що розуміють вимоги громади зберегти пологовий будинок №2. "Опозиційний блок" навіть заявляв про неприпустимість закриття (щоправда, на районному рівні). Але, частково і через отакі приклади хитких "позицій" обранців, було ухвалено рішення про ліквідацію медичного закладу.

Подібні проблеми спіткали і багато інших районів Кіровоградщини. Це і Помічна, і Світловодщина (в смт Власівка ліквідували амбулаторію), і Гайворонщина. Зокрема, 28 листопада 2016 року з труною напоготові мітингувати до обласного центру з'їхалися представники громад Гайворонського району, які вимагають зберегти їхню районну лікарню.

Але у контексті вимог громад до обласної влади варто зазначити, що депутатський корпус Кіровоградської облради в ході останньої сесії 18 листопада 2016 року довів: подібна "оптимізація" його влаштовує так само, як і апологетів медичної "реформи".

За скорочення ліжко-місць в Кіровоградській обласній раді 18 листопада проголосували представники фракцій БПП "Солідарність", "Радикальної партії Ляшка", а також представники партій "Наш Край" і "Самопоміч". При цьому не голосували за таке рішення тільки відсутні на сесії депутати цих фракцій - по одному з РПЛ, "Самопомочі" та БПП "Солідарність". Переважна більшість членів ВО "Батьківщина" в облраді утрималися від голосування, троє депутатів були відсутні. Але четверо "батьківщинців" підтримали проєкт рішення.

При всій строкатості загальної картини, слід наголосити, що це лише поодинокі ілюстрації з різних куточків области і обласного центру. Насправді, до знищення вітчизняної мережі медичних закладів докладають рук представники депутатських корпусів у багатьох районах. І на цьому тлі, лише депутати від ВО "Свобода" на всіх щаблях місцевого самоврядування та у Верховній Раді України виступають категорично проти подібних "медичних реформ".

Наталія Святокум, керівник прес-служби Кропивницької обласної організації ВО "Свобода"