23 грудня 2016
Зміна позиції 20 депутатів Кіровоградської облради - мистецтво переконання чи політична корупція?

23 грудня 2016 року в місті Кропивницькому відбулася восьма сесія Кіровоградської обласної ради. Плідно попрацювавши без перерви, депутати ухвалили низку рішень, серед яких - рішення "Про продовження терміну перебування на посаді генерального директора обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро - Кіровоград". Варто зазначити, що на голосування проект рішення було поставлено вдруге - на попередній сесії депутати це питання вже розглядали.

Депутати фракції ВО "Свобода" не підтримали цього рішення з низки причин, озвучених ще на попередній сесії. Однією з підстав стало невиконання підприємством домовленостей зі світловодською громадою щодо передання водопровідної мережі міста до ОКВП "Дніпро-Кіровоград", що згодом призвело до втрати адмінбудівлі міської ради. Свободівці переконані, що виконання чи невиконання зобов'язань, які дає будь-яке підприємство людям, залежить, перш за все, від керівництва.

Як зазначають націоналісти, поява в порядку денному сесії питання про продовження перебування на посаді директора підприємства водопостачання Р. Ілика здивувала деяких депутатів, адже відповідний проект рішення депутати вже розглядали в ході сьомої сесії 18 листопада цього року.

Тоді після виступу голови фракції ВО "Свобода" в Кіровоградській обласній раді Руслана Степури, який закликав обранців звернути увагу на незадовільну діяльність Р. Ілика та не продовжувати йому термін перебування на посаді, депутати рішення не підтримали.

Того ж дня майже всі ЗМІ області оприлюднили новину, що свободівець Руслан Степура виступив проти директора водоканалу, і тому, буцім, підприємство лишилося без керівника. Водночас питання про директора "Дніпро-Кіровоград" знову з'явилося в порядку денному вже наступної сесії. І цього разу виявилося, що 20 депутатів змінили свою думку та підтримали проект рішення.

Варто завважити, що перед голосуванням до депутатів знову звернувся свободівець Руслан Степура. Націоналіст наголосив, що нині вже зрозуміло: голоси "знайшлися", інакше б повторного розгляду вищеозначеного питання не було б організовано. Хоча на рішучість депутатського корпусу таки призначити Р. Ілика директором "Дніпро-Кіровоград", звернення Руслана Степури не вплинуло. "За" проголосували 49 обранців.

Достеменно не відомо, яким чином сталося подібне "диво", але зрозуміло, що комусь вдалося застосувати певні важелі впливу. Очевидно, що 20 депутатів обласної ради - це не один і не два. Аналізуючи поіменне голосування, можна неозброєним оком помітити, що "зміна позиції" відбулася серед членів фракцій політичних партій "Опозиційний блок" (7 обранців), БПП "Солідарність" (6 обранців), а також УКРОПу (2), "Нашого краю" (3) та "Самопомочі" (2).

Отже, підсумовуючи, можна зробити припущення, що для продовження терміну перебування на посаді директора "Дніпро - Кіровоград" Р. Ілика, було задіяно кілька механізмів. Перш за все, про чергову спробу призначення, яке було "провалене" на сесії 18 листопада, не були належним чином поінформовані депутати. Принаймні, не були поінформовані всі. Процедуру, яка передбачає проходження проекту рішення через комісії облради, також було проігноровано. Отже, відбулася певна непрозора, кулуарна процедура включення цього питання в порядок денний.

Цікаво і те, що у "необхідності" перебування Р. Ілика на посаді директора підприємства водопостачання, були в короткий термін (якийсь там місяць!) переконані 20 депутатів. Звідки така швидкозростаюча довіра до людини, якій нещодавно відмовили у прагненні очолити комунальне підприємство?

Але попри все, варто наголосити, що для виборців не так важливі механізми впливу на депутатський корпус, як вкотре продемонстрована хитка позиція депутатів. Як можуть нестійкі навіть у власних переконаннях люди представляти та відстоювати в обласній раді інтереси громад, які їх обрали?

Хоча, як бачимо, депутати певних фракцій такими питаннями й не переймаються.

Світлино взято з порталу "Точка доступу".

Наталія Святокум, керівник прес-служби Кропивницької обласної організації ВО "Свобода"