17 лютого 2011
Що робити, коли вас намагаються незаконно затримати й доставити в міліцію

Ви патріот і націоналіст? Тоді ми йдемо за вами! ‒ наслідуючи відомий рекламний слоган, діють сьогодні правоохоронні органи України стосовно членів ВО "Свобода", ВО "Тризуб" та інших громадсько-політичних організацій, які активно, у законний спосіб протестують проти політики українофобії, яку сповідує уряд Януковича-Азарова. Часто наші побратими потрапляють під арешт, моральний та фізичний вплив правоохоронців, бо не знають своїх прав, а також обов'язків працівників органів МВС та СБУ під час процедури затримання.

Якщо влада перетворила правоохоронні органи в інструмент політичного тиску і переслідування, ми повинні вміти себе захищати.

Коли працівники міліції звертаються до вас, то, перш за все, вони повинні представитися (назвати своє прізвище, ім'я, звання), показати за Вашою вимогою службове посвідчення (ч.2 ст.5 Закону України "Про міліцію"). І нічого дивного не буде, якщо ви представитеся і попросите цю людину зробити те ж саме. Візьміть ручку, олівець, якщо є можливість ‒ запишіть, немає можливості ‒ намагайтеся запам'ятати, хто ця людина, на якій вона посаді, щоб ви знали, куди вас везтимуть. Це в абсолютній більшості випадків вплине на цю людину і, якогось нахабства чи зловживань можна буде уникнути, бо працівник міліції побачить, що ви знаєте свої права і знаєте обов'язок працівника міліції представитися таким чином, щоб ви це запам'ятали.

Коли вас намагаються затримати й доставити в міліцію, насамперед треба запам'ятати, що активно пручатися цьому процесу не можна, тому що вас відразу ж звинуватять у злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов'язків. Це призведе до того, що вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 185 КУАП. Так звичайно роблять, коли людину необхідно "легально" затримати в стінах міліції на кілька діб. Що ж робити?

Перше. Добре запам'ятати, що вимога працівника міліції повинна бути законною. Тобто, у міліціонерів повинні бути підстави для вашого затримання, й вони повинні вам повідомити про них негайно при затриманні, як того вимагає ст. 29 Конституції України та ст.11 ЗУ "Про міліцію, ст.. 106 КПК України. Їх відмовки, що вам усе пояснять у міліції, у жодному разі не повинні вами сприйматися. Коли ви потрапите до міліції, там вам вигадають купу підстав, у тому числі й тих, про які ви навіть не підозрюєте, наприклад, що ви нецензурно лаялися й порушували громадський спокій.

Друге. Пам'ятайте, що вас оберігає ст. 19 Конституції України, яка говорить, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачене законодавством. Тому, поки вам не пояснять законну причину затримання, ніхто не може вас примусити йти в міліцію. Існує вичерпаний перелік підстав для затримання:

- якщо особу застали безпосередньо під час здійснення злочину (правопорушення) або відразу після нього;

- якщо потерпілі або очевидці прямо вкажуть, що саме ця особа вчинила злочин (правопорушення);

- якщо на підозрюваному, на його одязі, при ньому або в його житлі будуть виявлені явні сліди злочину;

- якщо особа намагається втекти або не встановлена особистість підозрюваного.

Третє. Якщо все-таки міліціонери наполягають на затриманні, вимагайте складання протоколу про адміністративне правопорушення або протокол затримання прямо на місці, а не в міліції. У протоколі неодмінно повинна бути зазначена дата й час вашого затримання, прізвище й посада співробітника міліції, що вас затримує, суть вашого затримання з обов'язковим посиланням на норму закону, що його передбачає.

При затриманні працівник міліції зобов'язаний видати вам копію протоколу.

Четверте. Якщо затримання все-таки відбулося, вимагайте негайно повідомити ваших чоловіка/дружину або інших родичів про місце вашого перебування або прямо зв'яжіться з вашим адвокатом. Право на юридичну допомогу й на повідомлення рідним про місце вашого перебування передбачене тією ж ст. 29, пункт 6 Конституції України, а також ст. 261 КпАП.

П'яте. Будучи затриманим, нічого не підписуйте і не ведіть жодних переговорів з міліціонерами. Пам'ятайте, що коли вас затримали як підозрюваного у скоєнні злочину, то час затримання минає через 72 години, якщо не буде пред'явлена постанова судді про обрання вам запобіжного заходу "утримання під вартою". А якщо вас затримали за адміністративне правопорушення, то час вашого затримання минає через 3 години після того, як буде встановлена ваша особа. От чому так важливо, щоб протокол про затримання був складений негайно, у момент затримання, із вказуванням точного часу затримання.

Ви маєте право на адвоката ( ст.. 271 КпАП, ст.. 47 КПК України).

Шосте. Ніколи не залишайте безкарним порушення ваших особистих прав і свобод. Нагляд за органами внутрішніх справ здійснює прокурор, і про всяке "свавілля", що чинили з вами в міліції, обов'язково опишіть у скарзі в прокуратуру.